1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Активирано е Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите

Активирано е Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите

Обявени са оранжев и жълт код за валежи

Активира се работата на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите заради очакваните валежи. 24-часовата работа на звеното, включително в почивни и празнични дни, цели минимизиране на риска от наводнения и предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

По  данни и прогнози на Националния  институт по хидрология и метеорология към БАН (НИМХ -  БАН)  за  днес е обявен оранжев код за дъжд  в дванадесет области: Силистра, Добрич,  Шумен , Варна,  Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Очакват се значителни валежи с количества за денонощието между 30 и 50 л/кв.м, в отделни райони и повече.

Оранжев код: Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълт  код за  сняг и дъжд е обявен в пет области – Враца,Монтана, Ловеч, София – област и София. Ще има валежи, в отделни райони значителни. Очаква се дъждът да премине в сняг. Количества за денонощието между 15 и 30 л/кв.м.

Жълт  код за  дъжд  за останалите области  в страната. Значителни валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м.

Жълт код : Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Водните количества на реките в  страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

През последното денонощие речните нива на всички наблюдавани реки са се понижавали или са останали без съществена промяна.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили. По - съществени понижения са отчетени на река Искър при с. Ореховица с -15см и на река Осъм при с. Изгрев с -18см.;

Черноморски басейн: Нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -6 см.

Източнобеломорски басейн: Нивата на наблюдаваните реки са се понижили. Най съществени понижения са отчетени: река Въча при Девин с -12см, река Арда при Рудозем и с. Вехтино съответно с -22 и -14см.

Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали, като по- съществено понижение е отчетено на река Струма при Кресненско ханче с – 13 см.

В резултат на прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага се очаква през следващите два дни речните нива в цялата страна да се повишат. По - значителни повишения се очакват:

Дунавски басейн – тенденцията към понижаване на речните нива ще се запази до края на днешния ден. Покачване на речните нива се очаква да започне от утре като по-съществени се очакват да бъдат във водосборите на реките:

• река Лом;

• река Огоста;

• река Искър -  прогнозираните водни количества на 6, 7  и  8 април  ще са над средната многогодишна стойност. От днес в резултат на очакваните валежи водните нива ще се покачат, като по-значително ще е покачването във водосборите на реките Владайска, Банкенска,  Блато,  Искрецка,  Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Водните нива ще бъдат над прага за внимание.

• река Вит;

• река  Янтра -  прогнозираните водни количества за 6, 7 и 8 април ще бъдат над средномногогодишната стойност.  Водните нива от 7 април ще са около и над прага за внимание.

• река Русенски Лом;

 • Добруджанските реки;

Черноморски басейн - очаква се понижението на речните нива да продължи до понеделник, след което в резултат на прогнозирани валежи и високата почвена влага нивата на реките ще се повишат. По – съществени се очакват да са във водосборите на реките: Провадийска, горното течение на Камчия, Велека и Резовска;

Източнобеломорски басейн – очаква се повишение на водните нива от понеделник вследствие на прогнозирани валежи, снеготопене  и висока почвена влага. По – значителни повишения се очакват:

• река Тунджа – по-съществено повишение в горното течение;

• река Марица – повишения в горно и средно течение. По-значителни са вероятни по Родопските й притоци, като резултат от снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд.

• река Арда – в целия водосбор на реката се очакват повишения от снеготопене, прогнозирани валежи от дъжд и висока подпочвена влага. По – съществени повишения се очакват по горното и средно  течение на реката и притоците й -  Елховска,  Черна, Върбица и Крумовица;

• река Бяла – горно и средно течение;

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Нивото на река Тунджа при. Ямбол ще продължи плавно да се понижава, като ще се задържи над жълтия праг (предупреждение).

Нивото на река Тунджа при  Елхово се понижава, като ще продължава да бъде над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Марица:

Водното ниво на река Марица при гр. Пловдив се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 5 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до края на деня ще доведе до преминаване на жълтия праг (предупреждение) и задържане над него;

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда при НИМХ - нивото на Черна река при гр. Смолян се очаква да достигне жълтия праг (внимание) на 6 април в сутрешните часове.

Водното ниво на река Елховска при Рудозем се очаква да достигне жълтия праг (внимание) по обяд на 6 април.

Водното ниво на река Върбица при гр. Златоград по прогноза в следобедните часове на 6 април ще достигне жълтия праг (внимание).

Водното ниво на река Къзълач при с. Чорбаджийско по прогноза ще премине жълтия праг (предупреждение) в късните часове на  6 април.

Водното ниво на река Елбасан дере при гр. Крумовград по прогноза съществува вероятност да достигне и премине жълтия праг (предупреждение) в късните часове на  6 април.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд, покачване на водните нива се очаква да започне от урте. По – значителни повишения се очакват:

• река Доспат – целия водосбор

• река Места – целия водосбор;

• река Струма – целия водосбор.

Повишено внимание за водосборите на реките: Искър, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.