1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Актуална информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

Актуална информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

Данни, получени от басейновите дирекции и експлоатационните дружества на 9 март 2015 г. към 08:00 часа

Състояние на комплексните и значими язовири

Водните нива в язовирите по Приложение 1 към чл. 13, т. 1 от Закона за водите се поддържат чрез работа на ВЕЦ и/или през основен изпускател.

Басейнова дирекция за  Дунавски район

Няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях и преливане.

Язовир „Йовковци“ – прелива с минимални водни количества 1,8 м3/сек.

Басейнова   дирекция за Черноморски  район

Няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях и преливане

Басейнова дирекция за Източнобеломорски район

Язовир „Кърджали“  – завирен обем 489,3 млн.м3, свободен обем 7,9 млн.м3, приток към 06:00 часа 116 м3/сек /намалява/, ВЕЦ преработва – 116 м3/сек.

Язовир „Студен кладенец“ – завирен обем 384,4 млн.м3, приток към 18:00 ч. на 08.03.2015 г. е 259 м3/сек, ВЕЦ преработва - 150 м3/сек. Прелива с 225 м3/сек.

Язовир „Ивайловград“ – завирен обем 169,1 млн.м3, приток към 06:00 часа е 467 м3/сек /намалява/, ВЕЦ преработва – 281,1 м3/сек. Към 06:00 часа прелива с 34,7 м3/сек.

Басейнова дирекция за Западнобеломорски басейн 

Няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях.

Състояние на речните ЛЕГЛА и общинските язовири

Дунавски район

Данни към 06:00 часа:

През изминалото денонощие реките на територията на Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен (БДУВДР - Плевен) протичат в речните си легла. По данни на оперативните дежурни в областните, общинските администрации и дежурните на РД “ПБЗН” няма получени сигнали за критични водни  нива и аварийни ситуации от речни течения.

Няма получени сигнали за възникнали критични ситуации, свързани с вредното въздействие на водите по язовирните стени на язовирите на територията на БДУВДР-Плевен.

Язовирите разполагат с ретензионни обеми за поемане на високи води. Язовирите, които са определени  в предаварийно състояние са под постоянно наблюдение. Водните нива на реките не създават опасност от наводнение към момента.

По поречие Огоста и западно от Огоста  - язовир „Рогозен 1” и яз. „Бързина” в землището на общ. Хайредин, обл. Враца преливат през преливниците си, като са с отворени основни изпускатели. Язовир „Домуславец” в землището на с. Нивянин, общ. Борован се изпуска контролирано през основния изпускател по чл. 142 от Закона за водите. Към момента след язовирните стени няма постъпила информация в БДУВДР- Плевен за критични водни нива в р. Бързина и р. Скът.

По поречие Янтра - Язовир „Йовковци” прелива през преливника с минимални водни количества. След язовирната стена няма постъпила информация в БДУВДР-Плевен за критични водни нива. Яз. „Ястребино” контролирано се изпуска през основния изпускател по чл. 142 от Закона за водите. След язовирната стена няма постъпила информация в БДУВДР-Плевен за наводнения от речни течения.

По поречие Русенски Лом и Дунавски Добруджански реки – Наблюдава се повишение на водните нива вследствие оттичане на повърхностни води във водосбора на р. Русенски Лом и притоците и́, но няма възникнали критични ситуации до момента.

 Язовир “Бойка”, яз. “Баниска”, яз. “Бели лом”, яз. “Желязковец”, яз. “Ломци”, яз. „Николово” („Липник”) в землището на с. Николово, общ. Русе и яз. „Одринци” контролирано се изпускат през основните изпускатели по чл. 142 от Закона за водите. Към момента след язовирните стени няма постъпила информация в БДУВДР- Плевен за критични водни нива.

Язовир „Николаевка”, находящ се в землището на с. Николаевка, общ. Вълчи дол, обл. Варна контролирано се изпуска през основния изпускател. Към момента след язовирната стена няма постъпила информация в БДУВДР- Плевен за критични водни нива.

Към  06:30 часа на 09.03.2015 г., за река Дунав в българския участък няма постъпили сигнали за критични ситуации, свързани с водното ниво на реката и вредното въздействие на водите.

Черноморски  район

Данни към 7:00 часа

Няма промяна в информацията от 15:00 часа на 08.03.2015 г. Валежите спират. Обстановката се нормализира.

Източнобеломорски район

Данни към 06:30 часа

През изминалите часове обстановката в Източнобеломорски район бе сравнително спокойна, предвид обстоятелствата. Все още с валежи от мокър сняг почти в целия регион.

Басейн на река Марица

През изминалите часове, река Марица и притоците продължиха да повишават нивата си.

Към настоящия момент няма постъпила друга информация и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Басейн на река Тунджа

Река Тунджа и притоците ѝ през изминалите часове, продължиха да повишават нивата си, вследствие на падналите валежи от дъжд и сняг в региона.

Няма постъпила друга информация на дежурните телефони за разливи и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Басейн на река Арда

Нови повишения са регистрирани през последните часове при река Арда и притоците ѝ. Притокът към каскада Арда остава значителен.

Няма други данни и постъпила информация на дежурните телефони за разливи и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Западнобеломорски район

Данни към 07:00 часа:

На ”зеления” телефон на БДЗБР – гр. Благоевград няма постъпили сигнали за:

-критични водни нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях;

-критични участъци по диги и укрепителни съоръжения;

-засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Няма данни за преливане на вода през преливниците на големите язовири, с изключение на яз.”Пчелина”;

Няма подадена информация от граждани и фирми към териториалните звена на служба ПБЗН, Областните администрации и общини, за възникнали бeдствени или аварийни ситуации вследствие негативното въздействие на водите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.