1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Андриукайтис е против национални забрани на глифозата

Андриукайтис е против национални забрани на глифозата

Франция ще търси алтернативни методи за растителна защита

Против евентуални национални забрани за хербициди, съдържащи глифозат, се изказа здравният комисар Витенис Андриукайтис. Критиката му е насочена основно срещу Франция. Правителството на страната планира да спре използването на веществото.

"Пожелавам успех на френските власти в начинанието да прекратят употребата на глифозат през следващите три години" каза Андриукайтис пред медии в Брюксел. По думите му на пазара във Франция в момента има около 700 различни продукта, съдържащи глифозат. "Щом Париж иска да ги изхвърли, ние няма да пречим. Това вече не е в отговорностите на Европейската комисия", подчерта комисарят.

Веднага след решението на Европейската комисия за удължаване на разрешителното за хербицида, френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му ще издаде национална забрана най-късно след три години. Дотогава Франция ще търси алтернативни методи за растителна защита.

Подобна дискусия се води и в Германия. Още преди решаващото гласуване, земеделският министър Кристиан Шмит настояваше за удължаване на срока само с три години. За разлика от Франция обаче, Германия не посочва конкретна дата за отказ от веществото. Вместо това агроведомството настоява за ограничения при употребата и за повече защита на био-разнообразието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.