1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Асоциации и организации на производители да участват директно в училищните схеми за доставка на плодове и зеленчуци

Асоциации и организации на производители да участват директно в училищните схеми за доставка на плодове и зеленчуци

Това предлагат Държавен фонд „Земеделие“ и Съюза на градинарите у нас

Асоциации и организации на производители да участват директно в училищните схеми за доставка на плодове и зеленчуци. Около тази идея се обединяват Държавен фонд „Земеделие“ и Съюза на градинарите у нас. В момента търговците сключват договори с учебните заведения, но има примери за злоупотреби с цените.

Става ясно, че търговци в страната купуват продукцията на безценица и след това я продават на цена в пъти по-висока. Целта е това да бъде избегнато. От съюза на градинарите ще предоставят актуализирана ставка за доставка на плодове и зеленчуци. Същото ще направят и от бранша на млекопроизводителите. Съвместно с Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще се определят средномесечните цени на 14 продукта, включени в списъка на полезни храни. Сега в схемата участват четири импортни плодове - портокал, грейпфрут, киви и банан, останалите се произвеждат у нас. 

В родното производство попадат ябълки, домати, краставици, моркови, череши и други. Цените са максимални. На тяхна база ще бъде изготвена методологията по схемата.

Според Слави Трифонов, предс. на Национален съюз на градинарите в България, цитиран от Агро ТВ българските производители изцяло могат да задоволяват нуждите на училищата у нас целогодишно при зеленчуците и сезонно при плодовете.

Гледайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.