1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Асоциация Български Дивеч настоява за проверка на всички ловни стопанства

Асоциация Български Дивеч настоява за проверка на всички ловни стопанства

Предстои Асамблея на Международния съвет по лова и опазването на дивеча

Като неправителствена организация, която обединява най-големите ловни сдружения, Асоциация Български дивеч настоява за проверка на всички ловни стопанства от Изпълнителната агенция по горите. Това заяви Тихомир Трендафилов, Член на УС на Асоциация Български Дивеч. Асоциацията взе такова решение след напрежение сред някои от ловните сдружения във връзка с ловно-стопански мероприятия, които се подготвят по повод предстоящата 62-ра Генерална Асамблея на Международния съвет по лова и опазването на дивеча (CIC), на която България ще е домакин през 2015 г.. Това е изключително знаково събитие за страната, за което се очакват много гости и във връзка с което е необходимо да се направят подготвителни мероприятия. Тъй като това предизвиква негодувание сред някои от ловните сдружения, като Асоциация взехме решение да организираме среща с Изпълнителната агенция по горите и ловните сдружения, на която да се обсъдят всички възникнали проблеми и да се намери решение в съответствие с действащото законодателство, заяви г-н Трендафилов. В тази връзка е и решението да се поиска проверка на всички съществуващи бази за интензивно стопанисване на дивеча (БИСД), както и на начините за провеждане на масов и индивидуален лов на тяхна територия.

От създаването си Асоциация Български Дивеч е полагала и полага усилия за стриктно спазване на законодателството в районите и участъците, където е дадено право за алтернативно стопанисване и е съдействала за изглаждане на недоразуменията.

Управителният съвет на Асоциацията работи върху план-програма за достойно представяне на България на предстоящата Асамблея на Международния съвет по лова и опазването на дивеча. В последните години българското ловно стопанство не може да се похвали с големи успехи и 100% полагане на необходимите грижи за охрана, възпроизводство на дивеча и развитие на българското ловно стопанство, както и борба с бракониерството и безогледното унищожаване на дивеча.

От няколко години в изпълнение на ЗЛОД съществуват алтернативни форми на стопанисване от юридически и физически лица, които активно подпомагат държавата в грижата за дивеча, който е изцяло нейна собственост. От началото на това партньорство с държавата субектите, стопанисващи дивеча, имат традиционно добри отношения с ловните сдружения и обединяват усилията си в един продължителен процес в полза на българския дивеч. Основната част от частните субекти, партниращи си с държавата, са обединени в Асоциация Български дивеч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.