1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. АЗПБ: Категорично сме против редуцирането на средствата за сектор земеделие

АЗПБ: Категорично сме против редуцирането на средствата за сектор земеделие

В Закона за държавния бюджет за следващата година са заложени 340 млн. лв., което е с 230 млн. лв. по-малко

Категорично сме против редуцирането на средствата за сектор земеделие. В Закона за държавния бюджет за следващата година са заложени 340 млн. лв., което е с 230 млн. лв. по-малко от подписаното на 14 септември тази година споразумение между правителството и браншовите организации от сектора. В меморандума бяха заложени 500 млн. лева за национални доплащания и държавни помощи. Към тези средства бяха обещани и 70 млн. лв. за възстановяване на неполучените през 2011 г. средства за акциза за горивата за селскостопански нужди. Това становище изразяват членовете на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ).

Благодарение на положените от страна на АЗПБ усилия, освен досега действащите схеми за подпомагане за първи път във финансовата рамка за 2012 г. са предвидени средства и за най-уязвимите към момента сектори в земеделието – зеленчукопроизводство и овощарство, както и птицевъдство и свиневъдство. Схемите за държавна помощ за тези сектори биха компенсирали частично тежкото им положение, затруднено допълнително от скъпите суровини и дъмпинговия внос от чужбина.

„Притеснителен е факта, че към момента няма яснота как ще се разпредели разликата в средствата по различните пера, договорени във финансовата рамка”, коментира председателят на АЗПБ Христо Цветанов и добавя, че намаляването на тези средства в бюджета неминуемо ще се отрази негативно на целия сектор земеделие, който създава работни места и поддържа развитието на селските райони.

В предстоящите разговори с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и по време на обсъждането на проектобюджета в ресорните комисии в Народното събрание, АЗПБ твърдо застава зад позицията си за изпълнение на подписания меморандум и счита, че държавната подкрепа за земеделието е добър механизъм за стимулиране на икономиката.

„Разбираме, че правителството е притиснато от изключително тежката икономическа и финансова криза, но земеделският сектор допринася за положителното търговско салдо на страната, формира по-висок дял от брутния вътрешен продукт, а средствата инвестирани от държавата в сектора се реинвестират в българската икономика”, допълни още Христо Цветанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.