1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ извърши 1 775 проверки в обекти за търговия с храни през миналата седмица

БАБХ извърши 1 775 проверки в обекти за търговия с храни през миналата седмица

Унищожени са около 18 кг храни с изтекъл срок на годност

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 775 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене в периода 22 - 26.05.2023 година. От тях 1 254 са по официален контрол (планов), а 48 по сигнали и оплаквания от граждани. 

За констатирани нарушения при инспекциите са съставени 13 акта за установяване на административни нарушения и 90 предписания. 

През изминалата седмица са унищожени около 18 кг храни, с изтекъл срок на годност. Възбранени и насочени за унищожаване още 6 кг храни от животински и неживотински произход. 

Констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на Република България свързани с прилагане на законодателството в областта на храните са: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикетировка, неправилно съхранени; несъответствия по сграден фонд, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; работещи обекти, които не са вписани в регистъра по Закона за храните и други. 

Напомняме, че гражданите могат да подават сигнали и оплаквания до Българската агенция по безопасност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски разговор, съгласно тарифния план на подателя) или в секция „Подай сигнал“ на официалния сайт на БАБХ.
  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.