Студентите научиха за дейността на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт
По инициатива на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) бе проведена среща със студентите в пети курс от факултета по Ветеринарна медицина в Лесотехническия университет (ЛТУ) в София. Представители от агенцията запознаха младите си колеги със структурата на БАБХ и с възможностите за работа и кариерно развитие, които предлага държавната структура.
„Имаме нужда от вас, младите лекари, във всяко едно звено в БАБХ. Заповядайте да видите лично каква е работата в Централно управление. Искаме да сме като отворена книга за вас.“ – с тези думи заместник изпълнителният директор д-р Ангел Мавровски приветства и покани студентите да се запознаят с функциите на Агенцията по храните.
Освен с представяне на ежедневните работни процеси и дейности, интересът на младите лекари бе провокиран с някои от последните случаи на огнища на заболявания по животните, с които Агенцията се е справяла и ликвидирала в последните месеци. Работата на терен и сблъскването „на живо“ с болестите по животните се оказа онова, което най-силно вълнува студентите.
Не бе пропусната и огромната роля на научната и лабораторната дейност, които са част от структурата на БАБХ. Студентите научиха за дейността на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНВМИ) и за тясната взаимовръзка между научната и изследователската работа с практиката на ветеринарния лекар.
Д-р Ангел Мавровски пое личен ангажимент задължителните стажове на студентите в Областните дирекции по безопасност на храните да преминат по възможно най-полезния за тях начин, наситени с практически и теренни занятия, чрез които не само да се затвърдят знанията от университета, а и да се положат основите на една интересна бъдеща практика на ветеринарен лекар.
Ползотворната среща със студентите от Лесотехническия университет беше осъществена с любезното съдействие на декана на Факултета по Ветеринарна медицина доц. д-р Красимира Генова. Агенцията по храните благодари за посрещането и желае успех на випуска.