1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ: Пръскането с летателна техника се провежда съгласно нормативните изисквания

БАБХ: Пръскането с летателна техника се провежда съгласно нормативните изисквания

За да бъдат максимално предпазени пчелите, инсектицидните обработки се извършват единствено в ранните часове на деня от 6:00 до 10:00 часа

Пръскането с летателна техника на местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми пренасящи заболяването заразен нодуларен дерматит се провежда съгласно нормативните изисквания. Българска агенция по безопасност на храните е информирала кметовете на населените места в област Благоевград, както и пчелни сдружения, за провеждането пръсканията 5 дни преди обработките. Според Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, местната власт трябва да бъде уведомена 5 дни преди третирането, а ангажимент на кметовете е да уведоми собствениците на пчелини в района не по–късно от 3 работни дни (72 часа) преди третирането.
 
За да бъдат максимално предпазени пчелите, инсектицидните обработки се извършват единствено в ранните часове на деня от 6:00 до 10:00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането. Целта на дезинсекционните обработки е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми, като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването заразен нодуларен дерматит, което поразява едрите преживни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.