1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ провежда втората за тази година ваксинация срещу бяс при дивите хищници

БАБХ провежда втората за тази година ваксинация срещу бяс при дивите хищници

Единадесет специално оборудвани самолета ще разпръснат от въздуха над 1 млн. ваксинални примамки

Българска агенция по безопасност на храните провежда втората за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Кампанията ще протече в рамките на следващите три седмици, в зависимост от атмосферните условия. Единадесет специално оборудвани самолета ще разпръснат от въздуха над 1 млн. ваксинални примамки на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Над населените места и водоемите няма да бъдат разпръсквани ваксини.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система. Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ и всяка година се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.