1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бъдещата агенция за земята ще има за цел да бъде брокер за малки парцели

Бъдещата агенция за земята ще има за цел да бъде брокер за малки парцели

Проектът ще бъде предложен през следващите дни за обсъждане

Обсъжданата от няколко месеца идея за създаване на агенция за земята е на път да се реализира, като тя ще има за цел да бъде брокер за малки парцели от по няколко декара, към които няма интерес. Това съобщи министърът на земеделието Димитър Греков, цитиран от БНР. Проектът за новата агенция ще бъде предложен през следващите дни за обсъждане, като се планира ведомството да бъде изпълнителен орган към агроминистерството.

От изказването на Димитър Греков стана ясно, че планираната агенция по земята ще има за цел да реши проблемите с разпокъсаността на земеделските земи в страната. За целта тя ще изпълнява брокерски функции предимно за малки парчета земи от по няколко декара, които не представляват интерес за големите арендатори, съобщава БНР. По думите на Греков собствениците на такава земя, ако решат да я продадат, ще могат да се обърнат към бъдещата агенция. Това е възможен, а не задължителен вариант, е обяснил още министърът.

Преди седмица той съобщи пред медиите и че бъдещата агенция ще има функции, свързани с ограничителни мерки за покупка на земя от чужденци, които предстои да бъдат внесени в парламента като промяна в закона за собствеността на земеделски земи. Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, обясни Греков.

Идеята за създаване на агенция или друг държавен орган, който да се занимава със земята, не е нова. Тя бе лансирана от ДПС още при правителството на Симеон Сакскобургготски, като тогава концепцията бе за учредяване на държавно дружество, което да отдава под наем, продава и купува парцели. Впоследствие при кабинета на Сергей Станишев бе предлаган и нов проект - за обособяване на изпълнителна агенция към земеделското министерство, но тя също не бе реализирана. В последните месеци депутати от БСП също лансират идея за създаване на подобна структура, чиято цел освен управлението на държавния поземлен фонд е и контрол върху поземлените отношения в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.