1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България е преизбрана за член на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН

България е преизбрана за член на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН

Решението бе взето в рамките на 20-ата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм

България беше преизбрана за член на Изпълнителния съвет на най-голямата и авторитетна туристическа организация - Световната организация по туризъм към ООН. В условията на изключително сериозна конкуренция, страната ни получи нов 4-годишен мандат до 2017г. наред с Германия, Сърбия и Азербайджан. Решението бе взето в рамките на 20-ата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, която се провежда до 29 август в Замбия и Зимбабве.

Изборът на България в управленската структура е признание както за страната ни като изявена туристическа дестинация, така и за усилията на правителството да развива ресора туризъм като секторна политика. Туризмът е сред водещите индустрии за страната ни и формира над 12,5% от БВП.

Новият мандат на България е възможност за още по-сериозно развитие на туристическата ни индустрия и превръщането й от сезонна в целогодишна. Чрез Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм страната ни ще може да участва активно при формирането на международните политики, регулаторни рамки и стратегии в развитието на туризма, както и да се включи в регионални и международни програми и проекти.

Изпълнителният орган, чийто член е България, отговаря за работата на организацията, изготвянето на основните документи, разпределението и реализацията на нейния бюджет. Състои се от 31 члена, избрани от Генералната асамблея в съотношение едно на всеки пет пълноправни члена. В него страната ни ще бъде представлявана от г-н Бранимир Ботев - заместник-министър на икономиката и енергетиката, отговарящ за туризма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.