1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България е сред водещите страни в ЕС по отношение на иновациите в птицевъдството през последните години

България е сред водещите страни в ЕС по отношение на иновациите в птицевъдството през последните години

Това заяви зам.-министър Цветан Димитров по време на откриването на 33-та международна конференция и бизнес среща „Птицевъдство 2011”

България е сред водещите страни в Европейския съюз по отношение на иновациите в птицевъдството през последните години. Това заяви днес  (19.10.2011 г.) зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на откриването на 33-та международна конференция и бизнес среща „Птицевъдство 2011”, която се провежда край Варна, цитиран от Агенция Фокус.

По думите на Цветан Димитров, в момента птицевъдството се намира пред големи предизвикателства, които крие либерализацията на общата селскостопанска политика на Европейския съюз. „Основните акценти в нея са финансовото подпомагане на иновациите и безопасността и качеството на храните”, подчерта зам.-министър Димитров. Той беше категоричен, че през последните години българското птицевъдство е успяло да се наложи на европейските пазари и да спечели уважение. „От 121 големи птицевъдни ферми, най-вероятно само около три няма да могат да покрият европейските критерии, над 90 % от фермите напълно отговарят на изискванията. Сравнено с други страни от Съюза ние сме на едно от водещите места в това отношение, не случайно и голяма част от българските птичи продукти се изнасят за Европейския съюз, където изискванията са значително завишени”, заяви Цветан Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.