България е сред водещите страни в ЕС по отношение на иновациите в птицевъдството през последните години

Това заяви зам.-министър Цветан Димитров по време на откриването на 33-та международна конференция и бизнес среща „Птицевъдство 2011”

България е сред водещите страни в Европейския съюз по отношение на иновациите в птицевъдството през последните години. Това заяви днес  (19.10.2011 г.) зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на откриването на 33-та международна конференция и бизнес среща „Птицевъдство 2011”, която се провежда край Варна, цитиран от Агенция Фокус.

По думите на Цветан Димитров, в момента птицевъдството се намира пред големи предизвикателства, които крие либерализацията на общата селскостопанска политика на Европейския съюз. „Основните акценти в нея са финансовото подпомагане на иновациите и безопасността и качеството на храните”, подчерта зам.-министър Димитров. Той беше категоричен, че през последните години българското птицевъдство е успяло да се наложи на европейските пазари и да спечели уважение. „От 121 големи птицевъдни ферми, най-вероятно само около три няма да могат да покрият европейските критерии, над 90 % от фермите напълно отговарят на изискванията. Сравнено с други страни от Съюза ние сме на едно от водещите места в това отношение, не случайно и голяма част от българските птичи продукти се изнасят за Европейския съюз, където изискванията са значително завишени”, заяви Цветан Димитров.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар