1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България е усвоила 8.2% от европейските средства

България е усвоила 8.2% от европейските средства

Около 14 общини в страната нямат спечелен проект

България досега е усвоила 8.2% от европейските средства, коментира днес, 14 октомври, в Белослав министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, който участва в Седмата годишна среща на местните власти в к.к."Албена". Той подчерта, че страната ни е пропуснала две години - 2008 и 2009, при усвояването на парите, предаде БТА.

България има нужда от ускорено усвояването на парите от ЕС, защото българските граждани и общини имат нужда от тях и средствата трябва да са там, където са нужни, коментира министърът. По думите му най-активни в изготвянето на проекти са средно големите общини, което е донякъде обяснимо.

Досега на общините по проекти са платени 760 милиона лева, а 2.7 милиарда лева е стойността на всички договори, които те имат по всички финансови инструменти, каза Дончев. Според него тези цифри са окуражителни и показват, че кметските екипи работят.

Около 14 общини в страната нямат спечелен проект, но радостното е, че няма община, която да не е подавала проектно предложение, отчете още министърът, занимаващ се с еврофондовете.

Постигнат е устойчив ръст в усвояването на европейските средства. Общините са подготвили 1468 проектни предложения за над 3.3 милиарда лева от 2007 година досега, стана ясно още от думите на министър Дончев.

Управляващите органи по оперативните програми дължат повече информация на бенефициентите, необходими са по-кратки срокове за разглеждане на проектите, стана ясно от думите на министъра. Той посочи като проблем и нуждата от по-добър ред за възлагане на обществените поръчки при реализацията на проектите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.