1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще бъде домакин на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство през 2017 г.

България ще бъде домакин на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство през 2017 г.

Експерти от цял свят ще дойдат на място и ще представят постиженията си

Република България ще бъде домакин на 40-ия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-та Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното (OIV) през 2017 г. Решението бе единодушно прието след гласуване на държавите-членки на OIV на заседанието на Изпълнителния комитет на Организацията, което се проведе на 16.04.2016 г. в гр. Париж, Френска Република.

Провеждането на този престижен форум в България ще бъде реклама не само за българското вино, но и за страната ни като винопроизводител. Събитие от подобен мащаб ще бъде и изключителна възможност за обмяна на опит и презентация на България ни като добра винена  дестинация. В рамките на конгреса експерти от цял свят ще дойдат на място и ще представят постиженията си, ще бъдат разисквани научно-технически теми и ще могат да осъществят полезна обмяна на опит и иновации. Конгресът ще се проведе в рамките на 8 дни и ще събере над 1 000 представители от всички държави-членки на OIV. Това е форум, на който се събира международната научната общност и администрацията, която работи в сектора, водещи световни баери и търговци на вина, както и водещи винени журналисти от цял свят. По време на него се дискутират и определят политиките на развитие в лозарството и винарството.

OIV е междуправителствена организация с призната компетентност за своята работа от научно-техническо естество по отношение на лозовите насаждения, виното, напитките на основата на вино, десертно грозде, стафиди и други продукти, базирани на лозарството и винарството. Членове на ОІV са 46 отделни суверенни държави, 21 от които са страни от Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.