1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще бъде страна-партньор на изложението „Зелена седмица” през 2018 г.

България ще бъде страна-партньор на изложението „Зелена седмица” през 2018 г.

В рамките на изложението в Берлин заместник-министър Грудев проведе срещи и с министрите на земеделието на Естония и Унгария

България ще бъде страна-партньор на Международното изложение „Зелена седмица” през 2018 г. Това беше договорено на среща на заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев с ръководството на Панаир Берлин – домакин на най-голямото в света международно изложение за храни и напитки, което ежегодно се провежда в Берлин.

Участието на България като съорганизатор през 2018 година не е случаен избор и съвпада с предстоящото тогава поемане от страна на България на председателството на Съвета на Европейския съюз. „Надяваме се, логото на „Зелената седмица” да спомогне за популяризиране на българския бранд не само за българските храни и напитки, но и на страната като цяло, като атрактивно място за добра кухня, туризъм и отдих”, подчерта заместник-министър Васил Грудев.

„Всички сме наясно със задълбочаваща се криза в геостратегическите отношения в Европа и света и за нас е от основна важност намиране на пазари за нашата земеделска продукция в трети страни”, заяви заместник-министърът. Той сподели, че това е основната цел на представянето на страната ни през тази година- да впечатли не само с отличните вкусови качества на традиционните ни хранителни продукти и напитки, но и с добре представен щанд и културна програма, което да привлече нови потребители.

Като голям успех на представянето ни през тази година и „първа стъпка за навлизането на български стоки на немския пазар” определи заместник-министър Грудев договореното споразумение за провеждане на „Български седмици в Германия”. Те ще се проведат в големите търговски вериги в Германия и на тях ще представим вина, мляко и млечни продукти, месни продукти с традиционни наименования, розови и пчелни продукти. Идеята е те да станат регулярни и да се създадат постоянни щандове с български продукти в немските вериги.

В рамките на изложението в Берлин заместник-министър Грудев проведе срещи и с министрите на земеделието на Естония и Унгария, както и с държавния секретар на земеделието на Свободна държава Бавария г-н Хуберт Бителмайер.

С министъра на храните и земеделието на  Естония г-н Урмас Крузе бе обсъдено партньорството във времето, предхождащо председателството на страната ни на ЕС, предвид на това, че през 2018 г ще се поставят основите и на Обща селскостопанска политика през новия програмен период след 2020 г.. 

По време на срещата с министъра на земеделието на Унгария д-р Шандор Фазекас двамата обсъдиха въпроси свързани с развитието на поземлените отношения, начинът на управление на държавния земеделски фонд и разработването на Поземлен кодекс, който да обединява законодателство в тази област с цел запазване на земеделската земя за земеделски нужди. Друг акцент в разговора бе потвърждаването на общата позиция, която двете страни отстояват за запазването на статута им като свободни от ГМО страни.

На срещата на заместник-министър Грудев с държавния секретар на земеделието на Свободна държава Бавария г-н Бителмайер бяха обсъдени възможностите за разширяване на съвместните дейности в областта на храните, млякото и горския сектор. Двамата се ангажираха да работят за утвърждаване и задълбочаване на доброто сътрудничество в областта на науката и аграрния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.