1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще окаже експертна помощ на Молдова в областта на земеделието

България ще окаже експертна помощ на Молдова в областта на земеделието

Снимка:

Страната е в процес на синхронизиране на законодателството си с това на Европейския съюз

България ще окаже експертна помощ на Молдова в процеса на синхронизиране на законодателството с това на Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща със заместник-министърът на икономиката на Молдова Виталие Юрку и заместник-министърът на селското стопанство Василе Лука. Тя подчерта, че Министерство на земеделието и храните има готовност за провеждане на обучение на молдовски експерти във ветеринарната и фитосанитарната област, както и  в областта на безопасността на храните, лабораторните дейности, контрол на фуражите и участието в съвместни проекти в тези области. „В процеса на синхронизиране с Европейското законодателство трябва да се запази националният интерес, според спецификата на дейността на страната“, категорична бе министър Танева.

Министърът на земеделието и храните посъветва молдовските си колеги да запазят диверсифицирания характер на земеделието.

По време на срещата двете страни изразиха намерение за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери на селското стопанство.

Чрез заместник-министрите на Молдова министър Танева отправи покана към молдовските фирми  да изкупуват български тютюн или да го преработват на българска територия. От своя страната двамата поискаха да бъде преразгледана специалната гаранция в размер на 30 % при внос на вино в България, която фирмите от Молдова са длъжни да предоставят у нас. Изпълнителният директор на  Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев заяви,че наличието на тази гаранция е европейско изискване, което България не може да премахне едностранно.

На срещата присъства и посланикът на Република Молдова в Република България Штефан Горда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.