България ще получи близо 2 млн. евро за щетите от наводненията през 2014 г.

Помощта се осигурява от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз

България, Румъния и Италия ще получат общо 66,5 млн. евро обезщетения за покриване на част от разходите по спешните мерки за справяне с наводненията през 2014 г., след като на 7 юли Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия. От тези средства за България са предвидени близо 2 млн. евро. Помощта се осигурява от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз.

Средствата от Фонд „Солидарност“ на ЕС ще помогнат на трите страни да възстановят щетите върху публичната и частната инфраструктура, частните домове, бизнеса, селското стопанство, околната среда и културното наследство, нанесени от наводненията, които засегнаха Румъния през пролетта и лятото на 2014 г., България – през летния сезон, а Италия – през есента на миналата година.

Съветът на ЕС вече одобри отпускането на средствата, по-голямата част от които (56 млн. евро) са за Италия, България получава почти 2 млн. евро, а Румъния – близо 8,5 млн. евро.

Помощта беше одобрена с 667 гласа „за“, 31 „против“ и 11 въздържали се.

Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз беше създаден през ноември 2012 г., за да помогне на страните членки при възстановяването след природни бедствия. Средствата от него се използват за покриване на основните спешни и възстановителни дейности в пострадали от бедствия държави членки. Това е първото решение за отпускане на пари от фонда за 2015 г. Тази година той разполага с 895 млн. евро.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.