1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще представи в Брюксел постиженията от членството в ЕС

България ще представи в Брюксел постиженията от членството в ЕС

Страната ни участва за първи път в инициативата „Дни на отворените врати“

Под егидата на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, България ще представи в Брюксел постиженията за страната от членството в Европейския съюз и перспективите през следващите седем години, съобщиха от правителствената информационна служба. Представяне на постигнатото в България, благодарение на европейското финансиране, в изминалите седем години и перспективите пред страната ни през следващия програмен период 2014 - 2020 г., ще се проведе в зала „Алтерио Спинели“ в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Представянето ще премине под надслов „Модерното лице на древна страна по пътя й към 2020 г.“ и ще включва презентации на оперативни програми „Транспорт“, „Околна среда“, „Регионално развитие“, „Иновации и конкурентноспособност“, „Развитие на човешките ресурси“, „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“.

На събитието се очаква да присъстват над 200 гости – представители на Европейската комисия, Европейския парламент, дипломати, експерти от държави членки на Европейския съюз, представители на медии и други. От българска страна, освен вицепремиера Зинаида Златанова, участие ще вземат министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев, ръководители на Управляващи органи на оперативните програми, представители на Информационните центрове и други. Водещ на събитието ще е популярният актьор Башар Рахал, а в заключителната част е предвидена и фолклорна програма, която ще бъде представена от ансамбъл за народни танци „От извора“.

България участва за първи път в инициативата „Дни на отворените врати“, която се провежда за 11-та поредна година. Форумът се организира от Комитета на регионите и от Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия. Всяка година участие в него взимат по около 6 000 представители на държавите членки на ЕС, като тази година акцентите в дебатите ще са свързани с взаимодействието и сътрудничеството между институциите, иновативни подходи и предизвикателствата пред новия програмен период 2014 - 2020 г.

Българското участие се провежда в рамките на проект № 0103-ЦИО-3.1 „Популяризиране на добри практики по Оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и подготовката на програмен период 2014 - 2020 г." Проектът се финансира от Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.