1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Банкери от Македония черпят опит по управление на европейските програми от експерти на ДФ „Земеделие”

Банкери от Македония черпят опит по управление на европейските програми от експерти на ДФ „Земеделие”

Групата е на обучение в България по линия на Американската агенция за Международно развитие

Представители на търговски банки от Македония бяха на работно посещение днес (28.09.2010 година) в Държавен фонд “Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) за обмяна на опит в прилагане на европейските програми за финансиране на проекти в областта на агробизнеса. Срещата се организира съвместно от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) и фонд “Земеделие”. Тя бе открита от Заместник изпълнителния директор на ДФЗ Ангел Кинанов и председателя на УС на БАКЕП Красимир Киряков.

В рамките на работното си посещение в ДФЗ македонските банкери бяха запознати с опита на българската администрация в усвояването на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и предприсъединителната програма САПАРД, както и с разработените и прилагани досега кредитни линии между ДФ “Земеделие” и българските търговски банки за финансиране на проекти в сферата на агробизнеса. Групата е на обучение в България по линия на Американската агенция за Международно развитие (USAID) като целта е представителите на търговски банки от Македония да добият опит в управлението на европейски проекти.

По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с трудностите пред кандидатите при осигуряване на финансиране от банките за проектите по отделните програми, процедурите и сроковете за кандидатстване, начина на определяне на размера на финансовата помощ за отделните бенефициенти и авансовите плащания по проектите.

Обсъдени бяха също възможностите за прилагане на схеми за рефинансиране на кредити от търговските банки по европейски проекти и опита на ДФ “Земеделие” в това отношение по програма САПАРД и ПРСР 2007-2013 г. Посочено бе, че над 10% от всички проекти по програма САПАРД са били рефинансирани от търговските банки със средства от ДФ “Земеделие”, което е един добър процент. Подобна схема – за рефинансиране на кредити, се прилага в момента и за Мярка 121- “Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.