1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Байдън върна САЩ в Парижкото споразумение

Байдън върна САЩ в Парижкото споразумение

Доволни от решението са и в Европейския съюз

Съединените щати отново ще участват в Парижкото споразумение за климата. Това става ясно от указите, подписани от новия американски президент Джо Байдън през първия ден на неговия мандат.
 
Само няколко часа след полагането на клетвата, Байдън започна да отменя някои решения на своя предшественик Доналд Тръмп.
 
Джо Байдън:

"Ще се борим с климатичните промени по начин, по който не сме го правили досега", каза новият стопанин на Белия дом при подписването на декрета за връщането на САЩ в Парижкото споразумение. 

Един от първите коментари дойде от Генералния секретар на ООН.
 
Антонио Гутериш: 
"Високо оценявам крачката, направена от президента Байдън", написа Антонио Гутериш в социалните мрежи. В същото време той призова новата администрация да си постави амбициозни цели за намаляване на вредните емисии, както и да продължи финансирането на международните усилия в борбата срещу климатичните промени. В специално писмо Гутериш информира всички държави членки на Обединените нации, че от 19 февруари Съединените щати отново ще бъдат част от Парижкото споразумение.
Доволни от решението са и в Европейския съюз.
Със своя указ Байдън отмени решението на Тръмп от ноември миналата година, с което Съединените щати официално напуснаха споразумението. Днес Америка е страната с второто най-голямо количество вредни емисии в света, след Китай. По думите на новия президент родината му до 2050 година трябва да стане климатично неутрална.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.