1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ напускат Парижкото споразумение

САЩ напускат Парижкото споразумение

Самото излизане става факт една година след подаване на заявлението

Съединените щати официално поискаха да напуснат Парижкото споразумение за климата. С това президентът Доналд Тръмп изпълнява обещанието си, дадено преди две години. Споразумението цели запазване на глобалното затопляне под 2-ва градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. Въпреки че клаузите са задължителни за всички, няма предвидени санкции за тяхното неспазване.

Процесът за излизане от Парижкото споразумение започна с изпращането на писмено уведомление до централата на ООН в Ню Йорк, обяви американският външен министър Майк Помпео във Вашингтон. По думите му мярката се налага заради големите щети, които споразумението за климата нанася на работниците, фирмите и данъкоплатците в Съединените щати. В същото време Белият дом подготвял, цитирам, "реалистичен и прагматичен модел" за опазването на климата и щял да продължи да си сътрудничи с останалите партньори, за да допринася и занапред за борбата с климатичните промени.

Според член 28 от Парижкото споразумение всяка държава, която го е подписала, може да поиска да го напусне, но това може да стане най-рано три години след влизане в сила на договора. Самото излизане става факт една година след подаване на заявлението. Предшественикът на Тръмп, президентът Барак Обама, подписа споразумението точно преди три години, на 4 ноември 2016-та. Това означава, че Съединените щати ще излязат най-рано на 4 ноември 2020 година, един ден след президентските избори. Ако Тръмп не оттегли искането си, страната ще напусне при всички положения, независимо дали той ще остане в Белия дом или не, тъй като новият президент застъпва чак на 20 януари 2021-а.

В първи коментар по темата френският държавен глава Еманюел Макрон изрази своето съжаление от решението на Вашингтон по време на визитата си в Пекин. Целта на посещението му е да подпише меморандум, заедно с китайския си колега, в който се дава израз на необратимостта на Парижкото споразумение. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.