САЩ напускат Парижкото споразумение

Самото излизане става факт една година след подаване на заявлението

Съединените щати официално поискаха да напуснат Парижкото споразумение за климата. С това президентът Доналд Тръмп изпълнява обещанието си, дадено преди две години. Споразумението цели запазване на глобалното затопляне под 2-ва градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. Въпреки че клаузите са задължителни за всички, няма предвидени санкции за тяхното неспазване.

Процесът за излизане от Парижкото споразумение започна с изпращането на писмено уведомление до централата на ООН в Ню Йорк, обяви американският външен министър Майк Помпео във Вашингтон. По думите му мярката се налага заради големите щети, които споразумението за климата нанася на работниците, фирмите и данъкоплатците в Съединените щати. В същото време Белият дом подготвял, цитирам, "реалистичен и прагматичен модел" за опазването на климата и щял да продължи да си сътрудничи с останалите партньори, за да допринася и занапред за борбата с климатичните промени.

Според член 28 от Парижкото споразумение всяка държава, която го е подписала, може да поиска да го напусне, но това може да стане най-рано три години след влизане в сила на договора. Самото излизане става факт една година след подаване на заявлението. Предшественикът на Тръмп, президентът Барак Обама, подписа споразумението точно преди три години, на 4 ноември 2016-та. Това означава, че Съединените щати ще излязат най-рано на 4 ноември 2020 година, един ден след президентските избори. Ако Тръмп не оттегли искането си, страната ще напусне при всички положения, независимо дали той ще остане в Белия дом или не, тъй като новият президент застъпва чак на 20 януари 2021-а.

В първи коментар по темата френският държавен глава Еманюел Макрон изрази своето съжаление от решението на Вашингтон по време на визитата си в Пекин. Целта на посещението му е да подпише меморандум, заедно с китайския си колега, в който се дава израз на необратимостта на Парижкото споразумение. 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.