1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Без направление Сеитбооборот в новата ПРСР

Без направление Сеитбооборот в новата ПРСР

През 2015 година за последен път ще се получават пари по него

В новата ПРСР направлението „Въвеждане на сеитбооборот за опазване на почвите и водите“ по бившата мярка 214 - „Агроекология“ не е включено. За тази година кандидатите по направлението подават заявление за кампания 2015-та при старите условия по мярка 214, като тази година ще е последната за прилагане на това направление, уточни за АгроТВ Лидия Чакръкчиева, гл. експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХ.

Това се налага поради факта, че бюджетът по цялата мярка 214 е изчерпан, но има осигурени средства за кампания 2015-та. Това е последната година от прилагане на старата програма.

Кандидатите, на които им остава да изпълняват още 2 или 3 години от направлението за въвеждане на сеитбооборот, догодина ще бъдат приканени да прекратят ангажимента си, като това прекратяване няма да носи със себе си финансови загуби за бенефициентите. С други думи - те няма да бъдат наказани да възстановяват вече получените средства. Пак казвам, през 2015 година за последен път ще могат да получат пари по това направление. От следващата година кандидатите биха могли за същите площи да поемат нов ангажимент за някои от другите дейности от мярка 10- „Агроекология и климат“ от новата програма.    

Могат да използват и алтернативи - за същите площи, които са заявявали по въпросното направление, като например заяват някои от другите дейности по мярка 10. Също така биха могли да заявяват дейности, свързани с биологичното земеделие по мярка 11, или пък, ако площите им попадат в зони на Натура, да заявяват площите си по мярка 12 - „Натура 2000“. Ако пък площите им попадат в необлагодетелствани райони, кандидатите биха могли да заявяват тези парцели и по мярка 13 - плащания за необлагодетелствани райони.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.