1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биологичните производители ще могат да кандидатстват за 200 млн. лв. от новата ПРСР

Биологичните производители ще могат да кандидатстват за 200 млн. лв. от новата ПРСР

До момента няма регистрирани нарушения при производството и предлагането на биологични продукти

„Ние работим активно в подкрепа на сектора, към който през последните години все по-вече хора се насочват, и като потребление, и като производство. Не случайно, затова, в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година е предвиден бюджет по мярката за биологично земеделие над 200 млн. лв. Производителите ще имат своя собствена мярка и бюджет за подпомагане по нея”, каза министърът на земеделието и храните Дисислава Танева по време на осмото поредно издание „Коледата безопасна”. Тя допълни още, че обхватът на мярката се предвижда да бъде разширен и освен досега подпомаганите сектори биологично растениевъдство и пчеларство, да се включат и животновъди, които прилагат методите на биологичното земеделие в техните стопанства.

По под мярка „Биологично земеделие“, част от мярка 214 „Агроекологични плащания” на ПРСР за 2007-2013 година са изплатени финансови средства в размер на над 23 млн. лева. Одобрени за подпомагане са общо над 9 500 ха. за биологично растениевъдство и над 153 000 пчелни семейства за биологично пчеларство, стана ясно на срещата.

Министър Танева посочи, че до момента нямаме регистрирани нарушения при производството и предлагането на биологични продукти на пазара. Тя уточни, че на интернет страницата на Министерството е публикуван, както списък на биологичните производители, така е създаден и се поддържа и регистър на контролиращи производството лица.

На събитието присъстваха представители на изпълнителната власт, депутати и браншови организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.