1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 133 000 деца ще получат безплатни плодове и зеленчуци през новата учебна година

Близо 133 000 деца ще получат безплатни плодове и зеленчуци през новата учебна година

Целевите групи са деца от ІІІ – та и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до ІV – ти клас

Близо 133 000 ще бъдат децата, на които през учебната 2010-2011 г. ще се раздават безплатни плодове и зеленчуци по европейската схема „Училищен плод”, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”.

Целевите групи са деца от ІІІ – та и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до ІV – ти клас включително на общинските, държавните и частните училища.

Общият брой на учебните заведения, които са заявили желание за участие в схемата е 1087. Срокът за кандидатстване по схемата изтече на 5 август. Предстои до 31 август подалите документи детски градини и училища, както и представляващи ги юридически лица или общини, да получат одобрение от Държавен фонд „Земеделие”.

Финансовата помощ, която се планира да се разходи за закупуване на плодове и зеленчуци, на база подадените заявления за одобрение на заявител, е в размер на 2 729 586,68 лв. Това представлява 41,47% от общия определен бюджет за закупуване на плодове и зеленчуци за учебната 2010/2011 година. По програмата се наблюдава среден интерес, което е напълно нормално при първа година на прилагането й в България, каквото показва практиката и в другите страни - членки.

В рамките на схема „Училищен плод” е предвидено в периода от 15 септември до 31 май в 30 учебни седмици – по два пъти седмично, на децата от одобрените детски градини и училища, да се раздават безплатно с финансиране от ЕС порция от пресни плодове и зеленчуци. Целта е по този начин у децата да се възпитават навиците за здравословно хранене. От плодовете на подрастващите трябва да бъдат раздавани - ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.