1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 460 000 деца ще получават пресни плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод“

Близо 460 000 деца ще получават пресни плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод“

В България схемата се прилага за шеста поредна година

На 23 септември приключи приемът на заявления за участие в схемата „Училищен плод“ за учебната 2015/2016 г. Общият брой учебни заведения, изявили желание да се включат, е близо 3 450 с около 457 000 деца. За предходната Кампания 2014/2015 към момента са изплатени 98% от предвидените по схемата европейски средства. Общият бюджет по схемата за тази учебна година е почти 14  милиона лева.

В България „Училищен плод” се прилага за шеста поредна година, като се наблюдава голям интерес от страна на учебните заведения и увеличаване броя на подпомогнатите деца с всяка изминала кампания.

Плодовете и зеленчуците, които ще се раздават на децата от началото на ноември месец, с изключение на цитрусовите и бананите, ще се набавят чрез местни покупки и/или от местните пазари. Целта на тази промяна в наредбата е да бъдат стимулирани българските производители. Децата ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци – ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството, както и грамажът им се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). До края на месец октомври ще бъдат публикувани и списъците с одобрени заявители по схемата на интернет страниците на ДФ „Земеделие” - http://www.dfz.bg/ в раздел „Селскостопански пазарни механизми”/ „Плодове и зеленчуци”/ и на сайта на „Училищен плод” - http://schoolfruit.dfz.bg/.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.