1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 500 младежи са обучени по проекти за наблюдение на околната среда

Близо 500 младежи са обучени по проекти за наблюдение на околната среда

Голяма част от обучените са представители на уязвими социални групи

Над 480 доброволци са обучени за наблюдение на водите и биоразнообразието по проекти, финансирани от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП). „Ефектът от обучението е голям, тъй като това са млади хора, които ще подпомогнат каузата за опазване на околната среда и гарантиране на добро качество на живот“, каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова във втория ден от международния форум „Слушаме природата, даваме решения“. Голяма част от обучените са представители на уязвими социални групи.

МОСВ е програмен оператор на програмите БГ02 - „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ и БГ03 - „Биологично разнообразие и екосистеми“ на ФМ на ЕИП. Бюджетът на всяка от двете програми е 9 411 764 евро, а осъществяваните по тях проекти в страната са 38. 12 са насочени към опазване на водите и управление на риска от наводнения, а 26 са за картиране на различни екосистеми, оценка на екосистеми услуги, и проучване на инвазивни видове. Проектите се изпълняват от 71 бенефициента, с участието на международни партньори.

„Доброто програмиране, капацитетът на програмния оператор и на бенефициентите, както и ефективното партньорство са условия, за да бъде една програма успешна“, каза пред гостите на форума Атанаска Николова. Тя изрази увереност, че и през следващия програмен период на ФМ на ЕИП опазването на околната среда и устойчивото управление на природните ресурси ще бъдат сред приоритетите, а със съвместни усилия ще се постигнат значими резултати в полза на природата и хората.

След анализ на резултатите ще можем да излезем с подходящи предложения за следващия програмен период, каза Силвия Рангелова, ръководител на Програмния оператор. По думите й научените уроци при реализацията на проектите в настоящия програмен период са добра база за надграждане и постигане на високи цели.

В рамките на двудневния форум чуждестранните гости посетиха ВЕЦ „Рила“ и яз. „Огняново“ и се запознаха с резултатите по проекти за оценка на въздействието на ВЕЦ върху речните екосистеми, и за наблюдение и превенция на навлизане на инвазивните видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.