1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бойко Борисов: България има огромни възможности за износ

Бойко Борисов: България има огромни възможности за износ

На 1-та Национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“ присъстваха министри, представители на бизнеса и браншови организации

България има огромни възможности за износ на продукти, родно производство. Държавата е готова да помага, но инициативата трябва да дойде от бизнеса. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 1-та Национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“, която се проведе в София.

„Арабите казват: Колкото агнета ми произведете, толкова ще ви купим. Само гарантирай, че няма да ни излъжете.“ Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедес. Те искат българско месо, но няма. Не се произвежда. Едва 700-800 хиляди. Какво да подпомогне държавата? Какво трябва да направим? Дали сме 2 млрд. и 7 млн. днес“, каза още министър- председателят.   

На дискусията за българската икономика присъстваха министри, представители на бизнеса и браншови организации.  Сред темите, които бяха засегнати са помощта, която оказва държавата на бизнеса, диференцираната ДДС ставка, корупцията, енергийния пазар, износът на български стоки и др. 

В рамките на срещата Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите, заяви че на ден се укриват около 140 000 лева от ДДС и косвени данъци. 

„В България на ден се произвеждат 2 милиона хляба. Официално се търгуват 1 милион хляба. Статистиката показва 35% сива икономика, но всъщност в България са 50%”,  аргументира се Кукушева.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.