1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бойко Синапов: Животновъди със задължения към данъчните нямат основание за недоволство

Бойко Синапов: Животновъди със задължения към данъчните нямат основание за недоволство

За 3000 фермери, платили вече задълженията си към НАП, е възникнал проблем с получаването на субсидиите

Няма основание за недоволства от страна на фермерите, които все още чакат субсидии на глава животно от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) заради ново изискване за представяне на удостоверение за платени задължения към приходната агенция. Това обясни председателят на Националната животновъдна асоциация Бойко Синапов, предаде Агенция „Фокус”. По думите му е било ясно, че към 30 ноември животновъдите не трябва да имат задължения, за да им бъдат преведени субсидиите на глава животно. Затова бил намерен и компромисният вариант от ДФЗ да се удължи срокът до 20 декември за представяне на удостоверение от НАП за платени задължения в областните дирекции на ДФЗ.

В същото време обаче зам.-председателят на Съюза на животновъдите в България Иван Чалъков каза, че за 3000 фермери, платили вече задълженията си към НАП, е възникнал проблем с получаването на субсидиите. Според Чалъков е трябвало по-рано да се разясни на стопаните, че има такова допълнително изискване за представяне на такова удостоверение. Миналата година подобно условие не е поставяно и фермерите получиха бързо парите си.

На 15 декември ДФЗ съобщи чрез прессъобщение, че срокът се удължава за онези животновъди, които са се издължили пред НАП, но поради забавяне при отразяване на това плащане в информационната система на данъчните служби, не фигурират в електронните регистри.

Стопаните трябва да представят пред областните дирекции на Разплащателната агенция издадените от НАП удостоверения, за да докажат, че не дължат данъци.

Росен Бъчваров от НАП категорично отрече в приходната агенция да има такъв проблем. По думите му плащанията се отразяват веднага в системата на НАП. Той обясни, че задълженията би следвало да са платени до края на април 2010 г. „В 98 % от случаите земеделските производители са регистриран като физически лица. Те имат доходи като физически лица и отговорност да подадат данъчна декларация и да си платят задълженията до края на април 2010 г. Няма логика за разговор за задълженията през декември. Ако някой не си ги е платил през април и го направи през декември, отново няма проблем, ще си плати лихвите и ще получи удостоверение веднага и това не е проблем”, посочи Бъчваров.

От началото на 2010 г. НАП събира не само данъци и осигуровки, но и неплатени данъчни вземания. Така всички неплатени стари задължения се разглеждат като обща данъчна сметка. Според него, в конкретния случай с фермерите вероятно става дума за неплатени стари задължения от години наред.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.