1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Браншови организации със становище по подмярка 4.2 от ПРСР

Браншови организации със становище по подмярка 4.2 от ПРСР

Организациите се надяват пропуските да бъдат отстранени в окончателния вариант на наредбата

В края на миналата седмица се проведе второ заседание на работната група за изготвяне на наредба по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от ПРСР 2014-2020 г. 

С пълното съзнание относно важността на преработката, като основен двигател за реализиране на земеделската продукция Национален Съюз на Говедовъдите в България, Национално Сдружение на Малките Семейни  Ферми и Преработватели, Българска Асоциация Биопродукти,  Фондация за биологично земеделие, Сдружение за биологично пчеларство и Национално Обединение на Младите Фермери в България изразяват подкрепата си за направеното предложение на работната група от минимум 10 % от договорите за доказване на суровинна база да бъдат с регистрирани по Наредба № 3 земеделски производители. Според организациите това ще подпомогне родните производители.

От друга страна браншовиците твърдо заявяват, че е недопустимо да се получават 30 т. от критерий „Проекти с инвестиции и дейности насочени в чувствителни сектори“ без с това да се гарантира изкупуване и преработка на родна БЪЛГАРСКА земеделска суровина. В раздел „Придружаващи специфични документи“ за доказване на този критерий е записано: „Предварителни договори с описани количества и цени на суровините, като доказателство, че над 75 % от обема на преработваните суровини са от растителен или животински произход, попадащи в обхвата на Приложение № 5, съгласно производствената му програма за първата прогнозна година от бизнес плана след изплащане на финансовата помощ“. По този начин формулиран критерия дава предимство на сключен договор, например с турски производител на домати или вносител на турски домати. Чувствителните сектори изброени в Приложение № 5 са БЪЛГАРСКИТЕ земеделски сектори, които се намират в тежко икономическо състояние. Секторите, които БЪЛГАРИЯ иска да развива и секторите, които искаме да спасим от унищожение. Вярваме, че Министерство на земеделието и храните ще направи всичко възможно да подкрепи БЪЛГАРСКИТЕ земеделски производители, в неравната им борба с вносните и в много случаи некачествени земеделски суровини, които ще бъдат СУРОВИННА база за БЪЛГАРСКАТА преработвателна промишленост, се казва в писмо на организациите до медиите.

Според тях друга пречка за насърчаване на родното производство е наложеното ограничение по мярката да могат да кандидатстват само лица регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Това означава, че земеделските производители - физически лица не могат да кандидатстват по под-мярка 4.2. Остава непонятно каква е разликата между физическо лице земеделски производител и едноличен търговец (ET) земеделски производител, като бенефициенти по подмярката. В действителност точно Министерството на земеделието и храните нееднократно е заявило, че насърчава достъпа на производителите до пазара, а в момента се прави точно обратното. Първо от 20 на 10 точки бе намален приоритет „Предприятието на кандидата предвижда в бизнес плана преработката на минимум 65% собствени или на членовете на групата/организация на производители или на предприятието суровини /земеделски продукти/“, който директно касаеше преработка на собствена суровина. В момента се ограничава достъпа точно на тези земеделски производители, които биха реализирали малки като инвестиция, но изключително „живи“ и с голяма добавена за обществото стойност проекти. По този начин според браншовите организации ще се позволи без допълнителни усилия (административни) ЗП да се възползват от възможността да кандидатстват и да постигнат именно така силно насърчаваната конкурентноспособност и реализация на краен продукт, а не суровина. Въвеждайки посоченото ограничение ще бъдат натоварени потенциалните бенефициенти физически лица да направят допълнително разходи, като ще ги откажем от кандидатстване и ще насърчим развитието на сивия сектор в България.

Организациите се се надяват, че тези пропуски ще бъдат отстранени в окончателния вариант на наредбата!

Припомняме, че в началото на тази седмица подмярка 4.2 предизвика недоволство и при винопроизводителите. Според тях българското вино, макар и да е много важен експортен продукт и да е разпознаваемо по света, остава без реална възможност за финансиране по тази подмярка от ПРСР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.