1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БСП получи отсрочка от коалиционния си партньор за мораториума върху земята

БСП получи отсрочка от коалиционния си партньор за мораториума върху земята

Снимка:

До началото на другата седмица се очаква политическо решение

ДПС даде глътка въздух на коалиционния си партньор за допълване на подписката до Конституционния съд, с която движението ще настоява да се обяви за противоконституционен мораториумът върху продажбата на земя за чужденци. Отсрочката е до началото на другата седмица, когато ще бъде задвижена процедурата до КС, съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан. 24 часа по-рано той бе категоричен, че крайният срок е сряда и очаква БСП да даде поне 12 подписа за искането до КС. Вчера обаче обясни, че документът е предоставен на червените депутати и се очаква политическо решение, пише "Сега".

Социалистите са в изключително деликатна ситуация да угодят на движението, но и да не захлопват вратата под носа на "Атака". На заседанието на групата във вторник те не успели да стигнат до подходящо решение и чакат завръщането на лидера си Сергей Станишев от Израел, за да кажат окончателното си мнение по въпроса. В БСП са притиснати между избирателите, които настояват да разберат защо 59 леви парламентаристи подкрепиха мораториума, и необходимостта от политически баланс в НС. На заседанието на ПГ Георги Кадиев се възмутил, че БСП се е превърнала в придатък на ДПС и че соцпартията трябва да внесе собствено искане до КС, но предложението му било отхвърлено. Официално вчера Янаки Стоилов коментира, че левицата ще излезе с решение до края на седмицата

Депутати от ГЕРБ смятат, че реално парламентът не е налагал мораториум, тъй като текстът на приетото от НС решение възлага на кабинета да приеме всички необходими действия по мораториума до 1.01. 2020 г. Според юристите на ГЕРБ това е различна постановка от тълкуванията, че парламентът вече е наложил мораториум. Вицепремиерът Зинаида Златанова обаче смята, че МС няма какво да предприеме, тъй като има договор с ЕС и конституция. Тя пък останала с впечатление, че мораториумът засяга граждани извън ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.