1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Чистката в ДФ „Земеделие“ – дано не излезе „Преоблякъл се Илия…“

Чистката в ДФ „Земеделие“ – дано не излезе „Преоблякъл се Илия…“

В края на миналия месец станахме свидетели на поредната смяна на ръководството на Разплащателна агенция

Покрай многото рокади в здравното министерство се беше появил и виц: „За какво е тази опашка?“ – „За здравен министър!“ – „Ама тя  е много дълга!...“ – „Няма страшно, бързо се отреждат!“ Та, както е тръгнало, може накрая този виц да бъде перифразиран и за ДФ ‚Земеделие“. В края на миналия месец станахме свидетели на поредната смяна на ръководството на Разплащателна агенция. Явно не му върви на фонда – първо бе Калинка, чието име стана нарицателно, после сложиха Светослав Симеонов, в един момент… и той си замина.

След метлата в ДФ "Земеделие" тутакси в публичното пространство тръгнаха коментари, че това е свързано с документа, който сините изнесоха, с обвинения в корупция на най-високо ниво. Според съдържанието на въпросното писмо, вече бившият шеф на фонда Светослав Симеонов се жалвал от "натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми." Земеделския министър Мирослав Найденов, обаче, бе категоричен, че смяната на ръководството няма нищо общо с писмото, което разпространиха от СДС, отрече също така да съществува подобен документ и го обяви за фалшификат.

Според новия шеф на фонда – Румен Порожанов, разговорите с него са се водили отдавна, с което и той потвърждава твърдението, че рокадата по върховете няма нищо общо със скандала малко преди това.

Така или иначе, по-важното сега е новото ръководство да си върши работата. Според значително мнозинство от гласувалите в седмичната ни анкета обаче, нищо няма да се подобри, без значение кой ще управлява фонда – 63 на сто са на това мнение, което не е никак малко; очевидно нестихващите в ДФЗ скандали вече са обезверили в достатъчна степен хората и болшинството не очакват вече нищо да се промени към по-добро. Останалите гласували все пак смятат, че държавната структура се е нуждаела от тази промяна – за да влязат по-компетентни хора в нея, а нито един от участвалите в анкетата не застава зад предишното ръководство, съответно не смята, че то си е вършело добре работата.

Чистката бе атакувана и отляво. Според Антон Кутев от БСП, това ще доведе отново до забавяне на пари в сектора, защото бившият шеф на фонда е бил единственият, акредитиран от Европейката комисия да подписва каквито и да е документи по САПАРД. Червените смятат, че дори тази смяна на ръководството да е за добро, в този момент ще затрудни работата. Те припомнят, че в края на 2009 г. Калина Илиева не само освободила всички акредитирани да подписват, ами и не подала заявления да се упълномощят други, така че тогава никой не подписвал по САПАРД и това забавило много проекти". Така, за бенефициентите на САПАРД настоящата ситуация означава, че парите им ще закъснеят между 2 и 3 месеца. Според Кутев  е можело да бъде избегната тази ситуация, ако във фонда е имало няколко души, акредитирани да подписват.

В крайна сметка, какво ще свърши новото ръководство – предстои да видим. Надеждата е нещата там наистина да потръгнат, защото от това страдат не само земеделските производители.

                                                   Коментар на Светослав Динков

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.