1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Чистят букови гори на Витоша от инвазивен вид

Чистят букови гори на Витоша от инвазивен вид

В продължение на две години растението се изкоренява на ръка

Фалопия японика, която е един от най-агресивните чужди видове за флората на България, застрашава и буковите гори на Витоша. През последните години растението завладя междублоковите пространства в градовете, където първоначално е засадено с декоративна цел заради буйната му листна маса. Но докато в града площите може да се третират с хербициди, то битката с инвазивния вид на Витоша не може да се провежда по този начин, защото територията е защитена. 

Така ликвидирането на фалопията е включено в проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на природен парк „Витоша“, който се финансира по ОП“Околна среда 2007-2013г.“ В продължение на две години инвазивният вид се изкоренява на ръка. Това е изключително трудно заради мощните коренища, които фалопията образува. Предвижда се мерките да продължат и през следващите години, за да се постигне траен резултат.

Паралелно с унищожаването на фалопията, се извършва залесяване с местни растителни видове, което се финансира по проекта „Дейности за устойчиво управление на Природен парк “Витоша“. По него през октомври 2014 г. са засадени 5000 смърча в местността „Меча поляна“ с помощта на доброволци. През ноември са засадени  1000 фиданки клек в местността „Платото“. Засадени са и 400 броя бяла, зелена и обикновена елша и 400 планински ясена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.