1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Членството на Украйна в ЕС ще съсипе семейните ферми

Членството на Украйна в ЕС ще съсипе семейните ферми

Преди дни Европейската комисия препоръча Украйна и Молдова да започнат преговори за присъединяване

Председателят на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид се изказа остро против членството на Украйна в Европейския съюз. Според него това ще означава смъртта на семейните ферми в Съюза.
 
На форум, посветен на бъдещето на Общата селскостопанска политика, Руквид предупреди за последиците от приемането на Украйна, чиято икономика до много голяма степен зависи от аграрния сектор. Приемането на Украйна би означавало в Европейския съюз да бъде интегрирано селско стопанство със съвсем различни структури, като много от украинските аграрни предприятия разполагат с по няколко стотин хиляди хектара. При тези условия няма как да има Обща селскостопанска политика, която да включва Украйна, освен ако не се пожертват фермите в досегашните държави членки.
 
Преди дни Европейската комисия препоръча Украйна и Молдова да започнат преговори за присъединяване. Преди това двете страни трябва обаче да приключат с необходимите реформи.
 
Повечето политици и браншовици в ЕС са на мнение, че при приемането на Украйна сегашната ОСП няма да функционира, на първо място заради директните плащания. При тази форма на подкрепа големите площи в Украйна биха взривили аграрния бюджет. От своя страна германският земеделски министър Джем Йоздемир вижда възможност за реформиране на ОСП и са отказ от директните плащания, основани на размера на обработваната земя.
В самата Украйна смятат, че присъединяването на страната ще даде нов тласък на аграрния сектор в ЕС и ще го направи лидер в света. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.