1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата да компенсира загубите на пчеларите от Странджа

Държавата да компенсира загубите на пчеларите от Странджа

Вероятна причина за масовата смъртност на пчелите е нозематозата

Държавата да компенсира загубите на пчеларите от Странджа. Позицията е на инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз. Производителите на манов мед от Царево, Малко Търново и Приморско претърпяха колосални загуби – на места смъртността при пчелите достигна 100%.

От пчелин с 90 кошера да останат едва 5 е смазваща и невъобразима загуба, коментира за Агро ТВ инж. Михайлов. Държавата трябва да компенсира пчеларите, категоричен е той.

Вероятна причина за масовата смъртност на пчелите в Странджа е нозематозата, предполага Михайлов. Това обаче трябва да бъде доказано след съответни изследвания на умрелите пчели в лаборатория, уточни председателят на Обединения български пчеларски съюз. Според него, ако колегите му в Странджа са подхранвали пчелините през зимата с манов мед, това е довело да поява на заболяването. Мановият мед не е подходящ, защото е силен и „задръства“ пчелите. Това го знае всеки стар пчелар, припомни инж. Михайлов. И препоръча пчелините през зимата да се изхранват с нектарен мед или захарен сироп.

Aвтор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.