1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата няма да контролира поставянето на ваксини на животните

Държавата няма да контролира поставянето на ваксини на животните

С промени в законодателството, грижата за животните се поема изцяло от фермерите

Държавата залага билогична бомба, твърди Българкият ветеринарен съюз. С промени в законодателството, грижата за животните се поема изцяло от фермерите. Това означава, че държавата няма да контролира поставянето на ваксини на животните.

Към момента животните във ферма имат право на няколко безплатни ваксини, като са били обслужвани от ветеринарен доктор, плтаен от държавата. Сега се предлага всички разходи по здравния статус на животните да бъдат поети от нейния собственик. Според ветеринарните лекари, по този начин контролът ще бъде силно занижен и има реална опасност от избухване на различни зарази.

По изчисления на фермери, всяко животно ще натоварва собственика си с 10 лв. Седем лева струва туберколозната проба, два лева е кръвната проба, а 1 лв. е ваксината за антракс.

Проблемът с притеснението за зарази идват от хората, които си гледат по едно или две животни. Държавата абдикира и от още един разход - за унищожаването на животинските трупове. Това ще бъде ангажимент на фермера иили на кметството.

Промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност предизвикаха истинска словестна война между Българският ветеринарен съюз и шефа на Агенцията по храните - д-р Йордан Войнов. От съсловието поискаха и оставката му, тъй като защити предложените промени в Народното събрание. Текстът мина на първо четене, но дебатите могат да продължат до окончателното му гласуване в парламента. Срещу д-р Войнов ще бъде заведено и дело за клевета, обявиха още от БВС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.