1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите гласуваха глоби и санкции в Закона за горите

Депутатите гласуваха глоби и санкции в Закона за горите

Изхвърлянето на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии, ще се наказва също със санкция

Депутатите гласуваха текстове в Закона за горите от раздела за административни нарушения и наказания, предаде  Агенция „Фокус”. С глоба от 300 до 5 хиляди лева ще се наказва длъжностно лице или лице, упражняващо лесовъдска практика, което не вземе своевременно мерки за предотвратяване и спиране на незаконни дейности в горските територии или за премахване на последиците от нарушенията.

Същата глоба ще се налага и ако лесовъд разпореди, съгласува или допусне извършването на строителство в горските територии в нарушение на закона. Лице, което упражнява лесовъдска практика и издаде позволително за извършване на дейност в горските територии в нарушение със закона, ще се санкционира с глоба от 1000 до 5 хиляди лв.

При нанасяне на повреди или унищожаване на горски пътища или пътни съоръжения, физическите лица ще се наказват с глоба от 200 до 2 хиляди лева.

Изхвърлянето на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии, ще се наказва със същата санкция.

С глоба от хиляда до 5 хиляди лева ще се наказва физическо лице, което промени предназначението на горски територии или фактическото им използване не по установения за това ред. Когато това нарушение е извършено от юридическо лице,  предвидената санкция е от 3 до 15 хиляди лева.

Депутатите решиха, че ако лице извърши тези нарушения, след като е имало влязло в сила наказателно постановление за друго такова нарушение в срок от 1 година от влизането му в сила, глобата или санкцията ще е в троен размер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.