1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите приеха окончателните промени в Закона за горите

Депутатите приеха окончателните промени в Закона за горите

Законопроектът предвижда създаване на условия за децентрализация на отговорностите и редуциране на държавната администрация

Депутатите приеха окончателните промени в Закона за горите. С промените в закона се слага край на заменките на горски територии. Новият законопроект създава възможност за решаване на възникналите проблеми чрез разделяне на контрола и обществените функции от стопанските дейности в горите и опростяване и прехвърляне на задължения и отговорности от държавата към регистрираните лесовъди и собствениците на горите.

Законопроектът предвижда създаване на условия за децентрализация на отговорностите и редуциране на държавната администрация и определя съответните подходящи режими на ползване на ресурсите и достъпа до горите. С промените се преструктурира сектора и се обособява държавна горска администрация с контролни функции в лицето на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). От преструктурирането се очаква икономия на средства в размер приблизително 3,744 млн. лв., се посочва в мотивите на Министерски съвет, вносител на законопроекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.