1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за горите

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за горите

Гарантирани са дървата за огрев на нуждаещите се навреме

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за горите. Те гарантират дървата за огрев на нуждаещите се навреме и на достъпни цени и недопускане на дефицитите и непосилните цени от тази година. 
 
Всеки гражданин на населено място може да заяви за своето домакинство покупка на не повече от 10 куб.м. дърва за огрев по този ред като подаде заявление до кмета на населеното място в периода 01.02. до 31.03. на всяка година.
 
След изтичането на срока, списъкът се обявява на видно място в сградата на съответното населено място и се публикува на интернет страниците на съответната община и се предава на съответната общинска горска структура, ако няма такава – на държавната. В рамките на следващите 30 дни – общинската горска структура до 15.04., и след нея държавната горска структура до 30.04. – могат да допълват и изменят получените списъци със заявители на дърва за огрев по подадени при тях нови заявления и проверка на условието едно домакинство с право на 10 куб.м. по този ред. Дървата за огрев се осигуряват от общинската горска структура, където има такава, и до размера на планирания пълен обем добив на дърва в тази категория, а при недостиг – от държавната горска структура. Общинските горски структури ще имат право да извършват свободна продажба на дървесина само след пълното задоволяване на заявените дърва за огрев. Заявленията за дърва за огрев се изпълняват по реда на тяхното постъпване, като с приоритет се осигурява дървесина на физическите лица в категорията социално слаби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.