1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите ще обсъдят президентското вето върху Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Депутатите ще обсъдят президентското вето върху Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост

На извънредно заседание днес, 29 април, депутатите ще обсъдят президентското вето върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. С поправките само физически и юридически лица, пребивавали или установени в България за повече от 5 години, могат да купуват земеделска земя.

Промените, предложени от БСП, бяха приети на първо четене без гласове "против" и само със 7 въздържали се в началото на март. Между първо и второ четене първоначално предвидената уседналост от 3 години беше повишена на 5 по предложение на "Атака".

Държавният глава Росен Плевнелиев върна закона за ново обсъждане в средата на април с аргумента, че противоречи на конституцията на България и на правото на Европейския съюз. Плевнелиев посочи, че конституцията в зависимост от гражданството на купувача урежда по различен начин правото на придобиване на собственост.

"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така, вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", пише в мотивите на президента.

Тогава Плевнелиев изтъкна, че не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с конституцията и с правото на ЕС. Седмица по-късно вицепрезидентът Маргарита Попова критикува юридическия екип на държавния глава с думите, че й се иска бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които президентът налага вето върху закони.

Очаква се днес депутатите да обсъдят на второ четене и промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие и да продължат с разглеждането на промените в Закона за обществените поръчки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.