1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Десетки фермери протестираха в Брюксел

Десетки фермери протестираха в Брюксел

Възможни са протести и у нас

Министрите на земеделието от Европейския съюз обсъждат в Брюксел спешни мерки за преодоляване на кризата в млечния сектор. Срещата протича под натиска на стотици фермери, които организираха протест под прозорците им.

Десетки трактори от Германия, Франция и Люксембург задръстиха шосетата, водещи към белгийската столица и се отправиха към сградата на Европейския съвет, за да накарат политиците да чуят техните тревоги и искания. Близо месец европейски производители изливат тонове мляко по улиците в знак на протест срещу ниските му изкупни цени. Безпокойство буди и намерението на Евросъюза до 2015 г. да премахне млечните квоти, което съвсем ще освободи цените.

Фермерите са притеснени, че ако сегашната ситуация се запази, голяма част от стопанствата ще фалират. Те обявиха, че са готови на още по-твърди действия.

Срещата в Брюксел се следи с особено внимание и от българските фермери. За млекопроизводителите опасността да останат без квотите на Евросъюза е равносилна на фалит. От бранша предупредиха, че ако държавата не предприеме мерки за защитата им, на 15 ноември ще залеят с мляко улиците на големите градове в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.