1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Десислава Танева: През последната година се отчита 16 % ръст при оранжерийното производство

Десислава Танева: През последната година се отчита 16 % ръст при оранжерийното производство

С близо 11 % е нараснал броят на кравите отглеждани в България

През последната година отчитаме 16 % ръст при оранжерийното производство. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на националната дискусия на тема:  „ДА! На българските региони – Кърджали”. Тя подчерта, че това показват данните от анализа на прилагането на обвързаната подкрепа по линия на директните плащания за 2016 г. Министър Танева изтъкна, че се наблюдава и увеличение с 52 % при плодовете. „Този процент отразява изсветляването на сектора. Ръстът при зеленчуците е още по-голям, има култури, които имат в пъти по-голямо производство от миналата година”, посочи още тя.

„В сектор „Животновъдство” отчитаме с близо 11 % ръст на производството на отглежданите крави в България. Той е още по-голям в направлението за под селекционен контрол, който е по-продуктивен”, каза още Десислава Танева. Тя обясни, че единствено има намаление при млечните крави, които не са под селекционен контрол. По думите й, през последната една година броят на овцете е нараснал с 15 %. Министърът на земеделието и храните съобщи, че утре предстои дискусия с бранша, на която ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане на говедовъдството и овцевъдството в по-малките ферми, както и в средните стопанства в планинските и полупланинските региони.Тя бе категорична, че подкрепата в земеделието трябва да се прилага, така че операторите да бъдат конкурентноспособни и готови да посрещнат всички търговски споразумения.

Десислава Танева обяви, че очакваният бюджет, с който ще стартира първият прием по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктури, включително инвестиции" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., е в размер на 300 млн. лв. „Това е половината от бюджета на мярката за целия програмен период. Този подход прилагаме при всички мерки, които до момента сме отворили”, допълни още тя. Министър Танева припомни, че приемът на заявления по мярката ще стартира в края на месец август. Относно втория прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства” от ПРСР 2014-2020 г. министър Танева допълни, че той ще бъде обявен през месец октомври  и ще бъде с целия остатъчен бюджет. По предстоящия прием по мярката ще бъдат допустими инвестициите за напояване.

В Кърджали министърът на земеделието и храните съобщи още, че днес е крайният срок за регистрация на тютюнопроизводителите. „За Област Кърджали са регистрирани 1096 земеделски производители, които са заявили, че ще отглеждат тютюн. Ние трябва да търсим ефективността, а не обема на производство, който е проблем след това да бъде продаден , изкупен и преработен”, каза още Десислава Танева. Тя припомни, че финансирането, което получава секторът, е с цел производителите да се оприентират към друго производство, различно от тютюнопроизводството. „Тютюнът е изключен от каквато и да е подкрепа в европейските фондове. Към момента единствено държавата може да предоставя такава по преходната национална помощ”, уточни министър Танева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.