1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ „Земеделие“ отпусна 8,520 млн. лева по четири държавни помощи

ДФ „Земеделие“ отпусна 8,520 млн. лева по четири държавни помощи

5,500 млн. лева са отпуснати за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” отпусна общо 8,520 млн. лв. по линия на четири държавни помощи, които ще действат през тази година. По първата схема се предоставят 5,500 млн. лева за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.

С друго решение на УС на ДФ „Земеделие” са предвидени обезщетения за земеделските стопани, които имат загинали при бедствия животни и пчелни кошери. Ще се подпомагат тези от тях, които са включени в регистъра на издадените констативни протоколи за унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия през 2016 г., изготвен от МЗХ. Заделеният финансов ресурс за направлението е 20 000 лева.

Ръководният орган на фонда предоставя 1,500 млн. лева по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera).  

Субсидиите по четвъртата държавна помощ ще бъдат насочени за подпомогне на стопаните по схемата за качество на производството на семена и посадъчен материал през 2017 г. По нея е утвърден финансов ресурс също от 1,500 млн. лева.

Предстои ДФ „Земеделие” да изготви указания за прилагане на одобрените схеми за държавни помощи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.