1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ изплати близо 71 млн. лева държавна помощ

ДФЗ изплати близо 71 млн. лева държавна помощ

Снимка:

Изплатената сума е за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 70 894 271 лева на 6 716 земеделски стопани по Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Бюджетът за 2016 г. по схемата за възстановяване на част от разходите на земеделските производители за закупено през 2015 година гориво е 84 милиона лева. Отстъпката от стойността на акциза върху газьола в размер на 0,40 лева за литър е определена със заповед на министъра на земеделието и храните.

Останалите около 13 млн. лева ще бъдат изплатени след като бъде извършена необходимата допълнителна проверка на документите, за които има допуснати грешки.

Помощта се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Механизмът за прилагане на Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство е под формата на изплащане на парични средства (възстановяване на част от стойността на акциза) и заменя досегашния с ваучерите за гориво. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.