1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ изплати над 27.5 млн. лева субсидии по мярка 10 „Агроекология и климат“

ДФЗ изплати над 27.5 млн. лева субсидии по мярка 10 „Агроекология и климат“

Подпомогнати са близо 1 900 земеделски стопани

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 27.5 млн. лева по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. на близо 1 900 земеделски стопани.

Извършените плащания са по направления: „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливаден блатар в обработваеми земи с орнитологично значение“(ВПС-4.1), „Поддържане на местообитанията на Царски орел и Египетски лешояд в обработваеми земи с орнитологично значение“ (ВПС-4.2) и „Контрол на почвената ерозия“.

Субсидиите по останалите направления по мярка 10 „Агроекология и климат“  бяха изплатени през февруари и март.

Агроекологичните дейности по направленията от мярка 10 се прилагат за период от пет последователни години, като бенефициентите поемат ангажимент да спазват специфичните за поетия ангажимент изисквания. Ставките, по които се извършва оторизацията на субсидиите, се определят с чл. 14 от Наредба № 7 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014 - 2020 г.

Подпомагането по мярката е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно извършват агроекологични практики. 75 на сто от средствата са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони на ЕС, а 25 на сто - от националния бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.