1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ отчете борбата с корупцията

ДФЗ отчете борбата с корупцията

От 2011-та година до момента Фондът е изпратил в прокуратурата общо 530 сигнала за нередности

Годишно по около 500 сигнала за нередности и съмнения за измами постъпват в Държавен фонд „Земеделие“. Това съобщиха от институцията на нарочна пресконференция. Припомняме, че преди 2 седмици ДАНС започна проверки във Фонда.

Фонд „Земеделие“ спазва всички правила и регламенти на законодателството при изпълнение на проектите, заяви изп. директор Румен Порожанов. Той посочи, че в последните седмици се води негативна кампания за очерняне името на институцията. От 2011-та година до момента Фондът е изпратил в прокуратурата общо 530 сигнала за нередности, свързани с ПРСР и директните плащания. Най-честите нарушения са свързани с документи с невярно съдържание и декларирани грешни данни. По общинските мерки 321 и 322 от старата програма са разкрити измами при Общините Чирпан, Тетевен, Кочериново и Бойница. При частните мерки за развитие на селски туризъм и неземеделски дейности – 311 и 312 също Фонда е открил сериозни нарушения. Те идват от множество проекти на две консултантски фирми, в които е било заложено купуване на луксозни автомобили, джипове, яхти, кемпери, дори и самолети.

Най-скъпите автомобили, платени от Фонда са 4 броя, но това били пикапи в проекти, свързани с товарна дейност. Стана ясно, че са платени 178 автомобила от договорирани 392-а. От ДФЗ уточниха, че се спекулира със сумите, които са спрени от ЕС.

Извън старата ПРСР, по новата също са открити измами. По подмярка 6.1 за младите фермери в област Благоевград са подадени над 300 проекта за отлеждане на пъдпъдъци и зайци.

Има нарушения и при схемите и мерките от директните плащания. Бенефициенти залагат мери и пасища, без да притежават животни.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.