1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ отпуска 1 млн. лв. за реализация на българско агнешко месо

ДФЗ отпуска 1 млн. лв. за реализация на българско агнешко месо

Дава се възможност по време на Великденските празници и Гергьовден през 2021 г. животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за отпускане до 1 000 000 лв. помощ de minimis за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С нея се дава възможност по време на Великденските празници и Гергьовден през 2021 г. животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени.

Предоставянето на подкрепа бе обсъдено днес на видеоконферентна среща между ръководствата на МЗХГ и ДФЗ и представители на животновъдния бранш, на кланиците и на контролния орган - БАБХ. На срещата се постигна съгласие между отделните участници за подпомогне на българското производство, което работи в условията на COVID пандемия, както и заради сушата през 2020 г., в следствие на която земеделските стопани останаха с ограничена възможност за осигуряване на хранителни запаси от тревни (зърнени) фуражи за изхранване на животните през зимния период.

На подпомагане подлежат кланици, фигуриращи в националния електронен регистър на БАБХ за предприятия с одобрение за търговия с храни от животински произход със страните-членки, отговарящи на Приложение III на Регламент 853/2004/ЕЕС, с категория свързана дейност код „SH” (клане). Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 63 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Единичната ставка е в размер на 7 лв. за закупено и заклано 1 агне/яре. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от земеделските стопани агнета или ярета на цена не по-ниска от 5.50 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 31 май 2021 г., като  субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2021 г.

Указанията за държавната помощ ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.