1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ-РА ще може да извърши всички агроекологични плащания до 16 декември 2013 г.

ДФЗ-РА ще може да извърши всички агроекологични плащания до 16 декември 2013 г.

Снимка:

Това заяви зам.-министър Явор Гечев по време на пресконференция в МЗХ

Държавен фонд „Земеделие” – РА /ДФЗ-РА/ има готовност да изпълни всяка една заявка за плащане по ПРСР, като целта ни е да няма загуби при завършването на настоящата Програма. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на пресконференция в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ по повод приключването на ПРСР 2007-2013 г. В събитието участва изпълнителният директор на Фонда Мирослав Николов, както и зам.-изпълнителните директори Виолета Александрова, Николай Дачев и Атидже Алиева - Вели.

По думите на Явор Гечев поради натрупването на много несвършена работа през първите месеци на тази година се е наложило експертите да работят на изключително високи обороти. „В резултат на това вече няма риск от загуби в размер на над 250 млн. евро“, категоричен е зам.-министър Гечев.

Той допълни, че за много кратко време служителите в МЗХ и ДФЗ-РА са решили всички заварени проблеми, сред които е било и изключително голямото забавяне на изплащането на средствата по мярка 214 „Агроекология”. „Благодарение на положения труд успяхме да завършим ортофотокартата 35 дни преди срока, с което ще можем да извършим всички агроекологични плащания до 16 декември 2013 г., а само те възлизат на 148 млн. евро”, заяви ресорният зам.-министър.

В отговор на журналистически въпрос Явор Гечев разкри, че предишното ръководство на МЗХ е предвидило плащанията по мярка 214 да се извършат чак през януари 2014 г. Според него това би причинило огромни загуби на България и българските земеделски стопани.

В потвърждение на думите на зам.-министър Гечев, изпълнителният директор на ДФЗ-РА Мирослав Николов обяви, че Разплащателната агенция има готовност да изплати всяка една заявка, която се отправя от бенефициентите по ПРСР. „Разработили сме точен график за плащания и за обработване на проектите както на общините, така и на частните лица. Само на 10 декември подписахме договори с 28 български общини за 31 проекта по общинските мерки, които са на стойност 90,3 млн. лева. До този момент сме одобрили общински проекти на обща стойност над 190 млн. лева“, разкри Мирослав Николов.

Той отбеляза още, че се работи усилено и при обработката на документацията на частните мерки, като само до днес служителите на Фонда са обработили 243 заявки за плащания от частни бенефициенти за сумата от 56 млн. лева.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.