1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Директните плащания приканват към измами

Директните плащания приканват към измами

Това се отнася особено за държавите в Източна и Централна Европа

От гледна точка на бюджетния контрол директните плащания са един от най-големите проблеми на Общата селскостопанска политика. Това твърди германският евродепутат Даниел Фройнд, който е член на парламентарната бюджетна комисия.
 
Според Фройнд плащанията по Първия стълб приканват към измами и водят до концентрацията на големи площи в ръцете на малцина, тъй като представляват сигурни печалби за инвеститори извън селскостопанския бранш. Това се отнася особено за държавите в Източна и Централна Европа, където земите са били държавна или кооперативна собственост. На много места площите са преминали при съмнителни обстоятелства в частни ръце, особено в случаите, когато предложенията за продажби не са били обявявани гласно, а са ставали достояние за определени лица.
Фройнд, който е член на групата на Зелените, смята, че механизмът за спазване на върховенството на закона е добър инструмент за действие в случаите, в които досегашните мерки, с които Европейската комисия разполага, за да спре определени плащания, не са достатъчни. Депутатът отправя и остра критика към Комисията, която продължава да не дава информация кои са 50-те най-големи получатели на директни плащания. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.