1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес (07.09.) се състоя работна среща на изп. директор на ДФЗ Калина Илиева с представители на неправителствения сектор

Днес (07.09.) се състоя работна среща на изп. директор на ДФЗ Калина Илиева с представители на неправителствения сектор

На брифинг бяха представени новите моменти по предстоящия прием на проекти по общинските мерки

Одобрените проекти по общинските мерки на ПРСР досега са 281 на брой на обща стойност 570 млн. лв., като авансово са разплатени 240 млн. лв. От одобрените проекти 104 са за пътна инфраструктура и ще се изпълняват в 75 общини, заяви изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева след работна среща с изпълнителния директор на „Национално Сдружение на общините в България” Гинка Чавдарова и с председателя на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми Красимир Киряков. На срещата са били обсъдени въпроси, свързани с предстоящия прием на проекти по публичните мерки от ПРСР, промените в нормативната уредба към тях и актуалното състояние на проектите от прием 2010 г.

Заради приетите промени в нормативната уредба при предстоящия прием на проекти по общинските мерки – от 20 септември, ще има облекчаване в процедурите (ВИЖ ВИДЕОТО). Общините ще получават 50% авансови плащания и междинни плащания в размер на 20%. Също така исканията за плащане от страна на общините ще бъдат улеснени. Изпълнителният директор на „Национално Сдружение на общините в България” Гинка Чавдарова заяви, че около 300 проекта по общинските мерки са готови да бъдат подадени от 20 септември.

На брифинга стана ясно, че е разработен и проект на постановление съвместно с Министерството на финансите за отпускане на безлихвени заеми за финансиране на крайния етап на общинските проекти.   

Пред журналисти Калина Илиева оповести и напредъка на ПРСР. От началото на годината досега са приети 1834 нови проекта ( по частните мерки със субсидия за почти половин млрд. лв. Най-голям е интересът към мерките 311 и 312 – там са приети над 800 проекта. На второ място по интерес е мярка 141, следвана от мярка 121.

Калина Илиева заяви още, че съвместно с Българската асоциация на консултантите по европейски програми се обсъжда идеята за прехвърляне на средства от една мярка в друга. Дискутират се възможностите и за основно преструктуриране на ПРСР в рамките на следващата нотификация. Прието е също така отварянето на мерките да става по точно определен график, за да не се натрупват много проекти наведнъж. Съкратени са и сроковете за плащанията. Всяка седмица фондът изплаща приблизително около 10-15 млн. лв. по ПРСР. Досега по програмата са разплатени над 1 млрд. и 100 млн. лв., а са договорени 1 млрд. и 400 млн. лв.

Калина Илиева също така оповести, че от ЕК е получено официално разрешение за отмяна на санкциите на 840 човека, кандидатствали за подпомагане по Ос 2 за необлагодетелствани райони (ВИЖ ВИДЕОТО). През 2007 г. поради грешка в нормативната уредба на МЗХ се оказало, че списъците на тези населени места в необлагодетелстваните райони не са предварително посочени от министерството. На хората са им били наложени санкции за 3-годишен период. Сега те ще получат плащанията си в размер на 1 млн. и 200 хил. лв. за 2007 и 2008 г.  

Председателят на УС на БАКЕП Красимир Киряков отчете значително подобряване на диалога с институциите и добро усвояване на евросредствата. Този извод той направи месец преди БАКЕП да навърши една година от създаването си. Той препоръча да се запази темпото на работата и да се спазват нормативните срокове. Той подчерта, че в агросектора се отчита задоволителна динамика в инвестиционния процес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.